Całka trygonometryczna
Pseudodionizy Areopagita:
Całka jest w dziale "Całkowanie przez podstawianie", a nie konkretnie w dziale z całkami
trygonometrycznymi, więc powinno się dać chyba tu wprowadzić jakieś bardziej elementarne
podstawienie, tyle, że go nie widzę.
| | sinxcosx | |
∫ |
| dx |
| | sin4 x+cos4 x | |
| | 1 | | 1 | |
Zbiór podaje odpowiedź |
| arctg(tg2 x) + C, Wolfram z kolei − |
| arctg(cos2x) + C. |
| | 2 | | 2 | |
Zapewne są jednoznaczne, fajnie by było, gdyby jeszcze ktoś umiał wyjaśnić, dlaczego; ale
przede wszystkim proszę o podpowiedź w kwestii podstawienia.
20 lut 12:31
Benny: Próbowałeś sin2x=t?
20 lut 12:34
Jerzy:
to podstawienie załatwia sprawę ..
2sinxcosx = dt
| | 1 | | dt | | 1 | | dt | |
= |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | 2 | | t2 + (1 −t) − t | | 2 | | t2 + 1 | |
20 lut 12:37
ICSP: Podziel licznik i mianownik przez cos4x.
20 lut 12:38
Jerzy:
sorry ... to co napisałem jest błędne

, ale podstawienie sin
2x = t jest też dobre
20 lut 12:40
jc: | sint cos t | | 2 sin x cos x | |
| = |
| = |
| sin4 t + cos4 t | | 2(sin2x + cos2 x)2 − (2 sin x cos x) | |
| sin 2x | | sin 2x | |
| = |
| |
| 2 − sin2 2x | | 1 + cos2 2x | |
Dlatego ∫ = − (1/2) atan cos 2x
20 lut 13:08