matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Zosia:
Wiedząc ,że x+1/x=5 oblicz x
2
+1/x
2
20 lut 11:10
Bogdan:
1
(x +
)
2
= 5
2
⇒ ...
x
20 lut 11:13
Jack:
1
x+
= 5
x
1
1
x
2
+
= (x +
)
2
− 2 = 5
2
− 2 = 23
x
2
x
20 lut 11:14