suma ciągu- jak policzyć
mandarinki: a1= 13
a2= −15
a3=17
więc:
an=12n+1
Jak w takim razie policzyć Sn?
20 lut 10:25
The City:
Sn = an − an−1
20 lut 10:27
mandarinki: wątpię...
S2≠a2−a1= 13 −(− 15)=13 + 15
S2=a2+a1=13 + (−15)=13 − 15
nawet nie trzeba sprawdzać dalszych przypadków...
20 lut 10:42
The City:

chyba piątek mi zaszkodził

myślałem o wzorze a
n = S
n − S
n−1, ale mniejsza z tym..
To zadanie jest dobrze przepisane?
btw. to Twoje sprawdzenie jest jakieś dziwne
20 lut 10:58
Benny: Raz masz wyraz dodatni a raz ujemny. Twój wyraz ogólny ma tylko wyrazy dodatnie.
20 lut 11:03
Benny: *W Twoim wzorze ogólnym są tylko wyrazy dodatnie.
20 lut 11:04
The City:
Benny − jakby założyć, że w a2 wkradł się minus, to i tak r≠const.
Wtedy mimo wszystko można wyliczyć sumę?
20 lut 11:06
Benny: Bo to nie jest ciąg arytmetyczny.
| | (−1)n+1 | |
Wzór ogólny będzie miał postać an= |
| . Suma jest zbieżna. |
| | 2n+1 | |
20 lut 11:10
mandarinki: w takim razie
Suma jest zbieżna tzn co?
20 lut 11:44
mandarinki: "Szereg, który ma sumę nazywa się zbieżnym" czyli można ją policzyć, jak?
20 lut 12:03
jc: Czy masz na myśli sumę:
−1 + 1/3 − 1/5 + 1/7 − 1/9 + ... = − π/4 ?
20 lut 12:26
mandarinki: prawie... tylko a
1 to nie −1 tylko
√1{3}
i tak odkryłeś to czego szukam, pi, próbuję wyprowadzić wzór niemieckiego matematyka Gottfrieda
Wilhelma Leibniza:
| π | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =1− |
| + |
| − |
| + |
| ... |
| 4 | | 3 | | 5 | | 7 | | 9 | |
chciałem skrócić obliczenia szukając wzoru na sumę omijając jedynkę, o i dopiero zauważyłem, że
napisałem to odwrotnie czyli tak jak napisałeś na −π
To może zna ktoś jakiś lepszy wzór na poznanie jak największej ilości cyfr po przecinku liczby
pi?
20 lut 12:35
jc: Zobacz do Wiki. Mnie się najbardziej podoba wzór
Bailey−Borwein−Plouffe
20 lut 12:54