Diagonalizacja macierzy, postać diagonalna macierzy
Karol: Mam problem z zadankiem:
Czy istnieje baza B, w której macierz ma postać diagonalną D?
Macierz:
5 4 2
4 5 2
2 2 2
Policzylem wartosci wlasne, policzylem wektory wlasne, ulozylem rownanie ∆=P(−1)AP i wyszła mi
macierz diagonalna, na której przekątnej znajdują się wartości własne. Czy to oznacza, że taka
baza istnieje?
20 lut 00:06
jc: Jeśli wartościw własne są rózne, to wektory własne tworzą bazę. Jeśli wyszło inaczej, to w
nastepnym liście mogę wyjaśnić sprawę.
20 lut 00:27
Karol: wyszły dwie wartości własne:
lambda = 10 (krotność = 1)
lambda = 1 (krotność = 2)
20 lut 00:57
jc: To macierz symetryczna, więc odpowiednia baza istnieje.
dla 10 masz 1 wektor własny
dla 1 masz 2 wymiarową przestrzeń 2x+2y+z=.0
Wybierasz dowolną bazę w tej przestrzeni: np. (1,−1,0), (1,1,−4)
Nie będę Ci zawracał głowy ogólnym przypadkiem.
20 lut 01:15