matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trójkąty podobne
Damian :
Trójkąty ABC i XYZ są podobne. Wyznacz miary boków trójkąta XYZ wiedząc, że |AB|=13, |BC|=10, |AC|=11 oraz |XY|=7.8
19 lut 22:12
Eta:
7,8
Skala podobieństwa k=
= 0,6
13
|XZ|=k*|AC|=......... |YZ|=k*|BC|=......
19 lut 22:59