rówanie log.
jcb4043: log
x2 * log
2x2= log
16x2
x>0 x≠1 x≠1/2 x≠1/16
| log2 | | log2 | | log2 | |
| * |
| = |
| |
| logx | | log2x | | log16x | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| logx | | log2x | | log16x | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| logx=t |
| logx | | logx+log2 | | log16+logx | |
1,2t+t−0,3t−t
2=0
...
−10t
2+7t+12=0
t1=3/2
t2=−4/5
po podstawieniu logx=t1 i t2 wychodza mi złe wyniki,co zrobilem źle?
19 lut 22:09
Jerzy:
Na jakiej podstawie trzecia linijka ?
19 lut 22:26
jcb4043: logxy=logzy/logzx,nie ma takiego wzoru?
19 lut 22:30
Eta:
założenia
i
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| * |
| = |
| |
| | log2x | | 1+ log2x | | 4+log2x | |
........................
19 lut 22:32
Jerzy:
Nie kombinuj jak koń pod górę, tylko zamień wsxystko na log przy pofstawie 2
19 lut 22:33
Jerzy:
19 lut 22:35
jcb4043: załozenia to nie to co napisałem?: x>0 x≠1 x≠1/2 x≠1/16
czy chodzi o cos innego
19 lut 22:38
Eta:
Założenia dobrze
19 lut 22:40
jcb4043: dzięki,wyszlo,bład u mnie był w 3 linijce,jak tak to napiszcie czemu
19 lut 22:47