Wyznaczyć jądro i obraz odwzorowania, algebra liniowa
Karol: Witam, mam pytanko odnośnie wyznaczania jądra, obrazu i ich wymiarów. Chodzi o odwzorowanie
liniowe oczywiście.
f(x,y,z) = (0,5x + 0,5y, 0,5x + 0,5y, 0)
Czy to będzie tak?:
Kerf: {f(x,y,z) = (0,0,0)} = {(x, −x, 0)} = lin(1,−1,0)
Imf: {(0,5x + 0,5y, 0,5x + 0,5y, 0)} = {x(1/2, 1/2, 0) + y(1/2, 1/2, 0) + z(0,0,0)} = lin((1/2,
1/2, 0), (1/2, 1/2, 0), (0,0,0)
? i z tego wychodzi, że dim Imf = 3, bo wyszły 3 wektory w lin przy liczeniu Imf ?
Oraz mam pytanie jak wyznaczyć dim Kerf patrząc na Kerf
19 lut 21:28
yyhy: dimKerf=1
DimImf=2 (nie licz (0,0,0) )
19 lut 21:32
yyhy: Dim Kerf =1 bo masz 1 wektor generujący (1,−1,0)
19 lut 21:33
Karol: a dlaczego dimKerf = 1?
19 lut 21:33
Karol: rozumiem, czy i dimImf i dimKerf są równe ilościom wektorów generujących? jak wyjdą mi przy
Kerf lin(i tu jakieś 3 wektory) to dimKerf = 3 i analogicznie z Imf?
19 lut 21:34
yyhy: Zachodzi też coś takiego
f:V→U
to dim(Kerf)+dim(Imf)=dimV
19 lut 21:36
yyhy: u ciebie V=R
3 i ztego masz od razu tez
19 lut 21:36
Karol: a w dimImf rozumiem, że (0,0,0) zawsze się pomija tak? i coś jeszcze? jak są w lin dwa takie
same wektory tak jak w tym przypadku to i tak zostawia się je oba i zadnego nie skresla?
19 lut 21:36
yyhy: tak, tylko muszą byc jescze liniow niezależne
19 lut 21:37
jc: Chodzi o wektory liniowo niezależne!
v, 2v, 3v, ... generują tą samą 1−wymiarową przestrzeń.
19 lut 21:37
Karol: a gdyby wyszły liniowo zależne to co w takiej sytuacji się robi?
19 lut 21:37
yyhy: czkeaj..cos mi sie ie pdoba ten twój Imf
19 lut 21:38
yyhy: no to bierzesz tylko te które są liniow niezlaezne a tamte odrzucasz
19 lut 21:38
yyhy: Zauwaz ze masz dwa razy ten sam wektor (1/2,1/2,0)
19 lut 21:40
yyhy: Czyli wymair obrzu to 1

!
Zatem wymiar jadra musi byc 2
19 lut 21:40
Karol: no okej, czyli w tym przypadku wyliczam sobie powiedzmy dimImf=2, z najpiękniejszego równania
wychodzi mi, że 2+dimKerf=3, czyli dimKerf = 1
i wnioski:
jest endomorfizmem,
nie jest epimorfizmem
nie jest monomorfizmem (bo dimKerf musiałoby być równe 0, a nie jest?)
19 lut 21:41
Karol: czyli jednak

ale moje wnioski się nie zmienią?
19 lut 21:41
yyhy: Czekaj.cos mi sie to nie podoba..
19 lut 21:42
yyhy: tak (monomrifmz gdy Kerf={0}_
19 lut 21:43
Karol: wlasnie tez nie rozumiem tego, faktyczne powinno wyjść, że dimKerf = 2, ale dlaczego skoro Kerf
= lin(1,−1,0) ?
19 lut 21:44
yyhy: f(x,y,z)=(0.5x+0.5y,0.5x+0.5y,0)
na drugij i trzeciej współrzędnej to samo, tak
19 lut 21:44
yyhy: na pierwszej i drugiej**
19 lut 21:44
Karol: pierwsza i druga współrzędna to (x+y)/2 a trzecia to 0
19 lut 21:44
yyhy: f(x,y,z)=(0.5(x+y),0.5(x+y),0)
=(x+y)(0.5,0.5,0)
no to na bank dim(Imf)=1 bo wszystkie wrtości powstają jako przeskalowanie (0.5,0.5,0)
19 lut 21:46
yyhy: No to coś z jadrme musi byc
19 lut 21:46
yyhy: Kerf={(x,y,z): f(x,y,z)=0}
={(x,y,z):(x+y)(0.5,0.5,0)=0}
={(x,−x,z), x,z∊R}
=lin{(1,−1,0),(0,0,1)}
z z=etem mamy dowolność!
19 lut 21:48
Karol: (0.5x+0.5y, 0.5x+0.5y, 0) = (0,0,0)
0.5x + 0.5y = 0
0.5x = −0.5y
y=−x
więc to będzie (x, −x, 0) i z tego wyszło mi lin(1,−1,0)

no cóż nie wiem co jest nie tak
19 lut 21:48
yyhy: Znalezione
19 lut 21:48
yyhy: zoabcz na mój wczesniejszy wpis
19 lut 21:49
Karol: wlasnie nie bardzo rozumiem czemu to z powinno być tu (x,−x,z) zamiast 0, z równania
(0.5x+0.5y, 0.5x+0.5y, 0) = (0,0,0) wychodzi jakby 0=0
19 lut 21:50
yyhy: bo zobacz ze np (1,−1,1000) też należy do jadra...
19 lut 21:51
yyhy: A jakby było tak jak napisałeś , ze Kerf=lin{(1,−1,0)} to byśmy go nie dostali
19 lut 21:51
yyhy: MUsimy dodać jeszcze tą swobde ze wzlgedu na 3 zmienną, dołączajac np wektor (0,0,1)
19 lut 21:52
Karol: czyli jeśli mozna to tak ująć, to dlatego, że tutaj: (0.5x+0.5y, 0.5x+0.5y, 0) w ogóle nie ma
zmiennej z i cokolwiek by sie za nią nie podstawiło to i tak wszystko będzie się zgadzać?
19 lut 21:53
yyhy: tak!
19 lut 21:54
Karol: bardzo Ci dziękuję, myślę, że załapałem sprawę!

jutro godzina 10 egzamin, lecę próbować
ogarniać dalsze tematy, pozdrawiam serdecznie
19 lut 21:55
yyhy: Ok, powodzenia!
19 lut 21:55