ss
stary: Wyznacz wartości parametru mdla których zbiorem rozwiązań danej nierówności jestprzedział
(−2;0)
m/x>6
19 lut 19:25
kochanus_niepospolitus:
mx > x
2
x
2−mx < 0
x(x−m) < 0
no i teraz kiedy miejscami zerowymi będą x
1=0 i x
2=−2
19 lut 19:30
kochanus_niepospolitus:
poprawka:
mx > 6x
2
6x
2 − mx < 0
x(6x−m) < 0
......
19 lut 19:31
stary: dziekuje a zrobilby ktos to rysunkiem ? jakby mogl
19 lut 19:39
kochanus_niepospolitus:
nie zrobisz tego 'rysunkiem'
19 lut 19:44
stary: ale mowili ze zrobili nie chodzi o f kwadratowa tylko o wlasniie m/x nie da sie?
19 lut 19:46
kochanus_niepospolitus:
'mówili' ... a politycy mówili, że jak na nich zagłosuję to będę milionerem
| | m | |
to sobie rysuj f(x) = |
| |
| | x | |
19 lut 19:48
kochanus_niepospolitus:
ja Ci pokazałem jak to najszybciej (i bez konieczności posiadania zbytnio rozległej wiedzy)
rozwiązać i się nie rąbnąć na zasadzie 'bo mi się wydawało'
19 lut 19:49
Mila:

Zbiorem rozwiązań danej nierówności jest przedział (−2;0)⇔
−2<x<0
Otrzymałeś nierówność :
x*(m−6x)>0⇔
| | m | |
6*x*( |
| −x)>0 masz nierówność kwadratową , |
| | 6 | |
parabola skierowana w dół, jej wykres ma przebiegać jak na rysunku [ aby x∊(−2,0)]⇔
m=−12
====
19 lut 23:18