czy licze dobrze??
STUDENTKA:
∫e
it = ie
it
czy ktos może sprawdzić czy to jest dobrze

bo mam tak w zadaniu rozpisane ae nie wiem skad
to sie wzieło pomoze ktoś?
19 lut 19:16
kochanus_niepospolitus:
źle
19 lut 19:17
kochanus_niepospolitus:
Ty obliczyłaś pochodną a nie całkę
19 lut 19:17
kochanus_niepospolitus:
i tak na marginesie −−− myszy zjadły dt ?
19 lut 19:18
STUDENTKA: a mogłbyś mi to rozpisać jak to powinno sie policzyć
∫eit dt
19 lut 19:19
kochanus_niepospolitus:
∫eit dt = −ieit
19 lut 19:19
STUDENTKA: masz racje nie napisałam
19 lut 19:19
STUDENTKA: ok skad tam minus?
19 lut 19:20
kochanus_niepospolitus:
cóż ... dla mnie jest to całka elementarna ... od biedy można to 'rozpisać' (i mogę to dla
Ciebie zrobić w najprzystępniejszy możliwy sposób) ale nie wiem czy to nie zagmatwa Ci sprawy
decyzja należy do Ciebie
19 lut 19:20
STUDENTKA: rozpisz jesli możesz
19 lut 19:21
kochanus_niepospolitus:
bo jak liczysz pochodną z e
it to przed e
it pojawi się 'i' ... więc będzie i
2 = −1 ...
więc minus przed konieczny jest do 'zredukowania' tego który powstanie po liczeniu pochodnej

Wybacz ... ale ciężko jest opisać 'metodę kombinowania'
19 lut 19:21
STUDENTKA: ok dzieki
19 lut 19:22
kochanus_niepospolitus:
∫e
it dt = (*)
// metoda podstawiania:
x = e
it
| | dx | |
dx = ieit dt −> |
| = eitdt // |
| | i | |
| | dx | | 1 | | 1 | | i | | i | |
(*) = ∫ |
| = |
| * x = |
| * |
| *x = |
| *x = −i*x = −i*eit + C ; |
| | i | | i | | i | | i | | −1 | |
gdzie C∊R
19 lut 19:24