trygonometria
5-latek: Zadanie .
Wiedzac ze α,βiγ sa katami trojkata sprawdzić nastepujace tozsamosci
b) cosγ= −cos(α+β)
19 lut 18:51
kochanus_niepospolitus:
1) zauważ, że α+β = 180−γ ... zastosuj wzory rekurencyjne
19 lut 18:53
kochanus_niepospolitus:
b) analogicznie
c) także
19 lut 18:53
5-latek: Czy tutaj chodzi o to ze
γ= 180
o−(α+β}
| | 180o−(α+β) | | α+β | | α+β | |
wiec sin |
| = sin(90o− |
| ) a to z ewzorow redukcyjnych = cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 lut 18:56
5-latek: Witam i dziekuje za podpowiedz
19 lut 18:58
kochanus_niepospolitus:
dokładnie oto chodzi
19 lut 18:59
Mariusz:
kochanus rekurencyjne ?
Chyba coś ci nie wyszło
α+β=180°−γ
To jest prawdziwe tylko na płaszczyźnie a Ziemia jest płaska tylko w biblii
więc nie da się tego wykorzystać w praktyce
Wiem zaczynam pisać już tak jak darasy
19 lut 20:08