zxz
c xx: Podaj współrzędne wektora, o jaki trzeba przesunąć wykres funkcji f, aby otrzymać wykres
funkcji g
fx=1/3x gx=−(6x+1)/(3x+1)
19 lut 18:39
yyhy: popraw zapis
19 lut 18:51
kochanus_niepospolitus:
i tutaj właśnie masz przesuwanie funkcji wektorem

działaj
19 lut 18:51
19 lut 18:51
c xx: bardzo smieszne

jak sie przesuwa o p to sie dodaje do kazdego x ze wzoru wartosc p ?
19 lut 18:54
prosta:

widać wektor przesunięcia
19 lut 19:04
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
| | −6x−1 | | −6x−2 +1 | | 1 | |
g(x) = |
| = |
| = −2 + |
| |
| | 3x+1 | | 3x+1 | | 3(x+1/3) | |
| | 1 | |
to o jaki wektor przesuwasz względem funkcji f(x) = |
| |
| | 3x | |
19 lut 19:06
yyhy: | | 6x+1 | | 6x+2−3 | |
g(x)=− |
| =− |
| |
| | 3x+1 | | 3x+1 | |
| | 2(3x+1)−3 | | 2(3x+1) | | 3 | |
=− |
| =− |
| + |
| |
| | 3x+1 | | 3x+1 | | 3x+1 | |
19 lut 19:07
yyhy: aa pomylilem sie..ale poprzednia soba napisala dobrze!
19 lut 19:09
c xx: o wektor − [−3,−2] ?
19 lut 19:12
yyhy: −3 sie zgadza, ale x−owa nie
19 lut 19:13
yyhy: −2* sie zgadza
19 lut 19:13
kochanus_niepospolitus:
bzduuuuura Pies
19 lut 19:15
kochanus_niepospolitus:
patrz DOKŁADNIE na ten zapis który podałem .... DOKŁADNIE na ten zapis
19 lut 19:15
c xx: ale jak pomnozysz 1/3 *3 =1 acha czylli o −1 tak ?
19 lut 19:17
stary: elo
19 lut 19:36
kochanus_niepospolitus:

nie pies ... nie −1
I Ty ponoć umiesz to ?
19 lut 19:45
19 lut 19:46
stary: ale ty masz 3(x+1/3) to jest lacznie 1 i 3x
19 lut 19:52
kochanus_niepospolitus:
no i

co związku z tym?
| | 1 | | 1 | |
To o jaki wektor ('po iksie') przesuwasz wykres |
| aby uzyskać |
| |
| | 3x | | 3x+1 | |
19 lut 19:54
stary: o −1 i 0
19 lut 19:55
kochanus_niepospolitus:
Czyli:
| | 1 | |
jeżeli f(x) = |
| dla x=0 jest nieokreśłona |
| | 3x | |
| | 1 | |
to g(x) = |
| będzie nieokreślona dla x=0−1 = −1 ? ... interesujące |
| | 3x+1 | |
19 lut 19:59
stary: o czym ty do mnie mowisz ? nie wiem ja tylko logicznie ci mowie ze....ja rozumiem bo tam jest
1/3x ale w drugim przed nawiasem jest 3
19 lut 20:33
kochanus_niepospolitus:
o 19:54 zadałem Ci konkretne pytanie na które odpowiedziałeś błędnie ... a Ty dalej brniesz w
swoje
19 lut 20:34
stary: to o jaki ja mowie ze o [−1,0]
19 lut 21:56
kochanus_niepospolitus:
to patrz post o 19:59 ... i pomyśl chwilę nad tym
19 lut 22:01
stary: ale co to wogol jest nie rozumiem co tam piszesz ja nie mowie ze dla x=o tylko dla x=−1
19 lut 22:27
Mila:
Może tak:
| | 1 | | −(6x+1) | |
f(x)= |
| masz otrzymać g(x)= |
| |
| | 3x | | (3x+1) | |
szukamy wektora [a,b]
g(x)=f(x−a)+b wzór po przesunięciu wykresu f(x) o wektor [a,b]
| | 1 | |
(*) g(x)= |
| −2 umiesz przekształcić do tej postaci? |
| | 3x+1 | |
Teraz tak:
| | 1 | |
= |
| +b porównujemy z wzorem (*) |
| | 3x−3a | |
3x−3a=3x+1⇔
−3a=1 i b=−2
| | 1 | |
[− |
| ,−2] szukany wektor. |
| | 3 | |
Sprawdzamy czy dobrze?
19 lut 23:45
stary: dlaczego ty o polnocy dalej siedzisz na matematyce

dddziekuje za pomoc
19 lut 23:56
Mila:
Dobranoc
20 lut 00:00
stary: dobranoc:(
20 lut 00:01