Obliczanie granic
Krystian: | | 9n4 − n3 | |
Oblicz lim |
| |
| | n3 +12 | |
19 lut 18:18
19 lut 18:22
Krystian: Jeśli wiedziałbym jak mam poprawnie to zrobić to bym nie dodawał tego przykładu

Mi wychodzi
odpowiedź równa 9, a poprawna ma być +
∞
19 lut 18:25
jakubs: Rozpisz jak to obliczyłeś, to znajdziemy błąd
19 lut 18:27
yyhy:
| | 9n−1 | |
= |
| →  |
| | 1+12/n3 | |
Powinieneś to juz wiedziec
19 lut 18:27
Janek191:
lim a
n = +
∞ , bo licznik →
∞, a mianownik → 1
n→
∞
19 lut 18:28
Krystian: My to na lekcji wogóle inaczej obliczaliśmy
19 lut 18:30
yyhy: Pokaż!
19 lut 18:31
Janek191:
Tzn. jak ?
19 lut 18:31
Krystian: Dla mianownika i licznika szukaliśmy najwyższej potęgi liczby n, w tym przypadku n4.. Każdy
wyraz dzieliliśmy przez to n4 i niby wychodziło ale ten przykład nie chce mi wyjść...
19 lut 18:32
yyhy: zawsze wcyiągasz największą potęfe MIANOWNIKA!
19 lut 18:32
Krystian: No a moja nauczycielka mówi że najwyższą potęgę w danym ułamku, nie w mianowniku...
19 lut 18:33
yyhy: Mozna też tak zrobić, ale jest to nienaturalne...
bo wtedy trzeba myslec o tym, czy zero w mianowku jest zerem + czy zerem−....
19 lut 18:35
Krystian: No i zmusza nas do robienia tym wzorem wszystkich zadań... Dlatego nie wiem jak ten przykład
wyliczyć bo wciąż popełniam gdzieś błąd i wychodzi mi 9, a nie +∞
19 lut 18:36
yyhy: jak zrobisz tym waszym "sposobem"
| | | | 9+0+ | | 9 | |
to masz |
| → |
| =" |
| "=∞ |
| | | | 0++0+ | | 0+ | |
bardzo nieladnie to wygląda..
19 lut 18:38
Krystian: | | 9 | |
A skąd będę wiedział że to |
| jest równe ∞ ? |
| | 0 | |
19 lut 18:40
Krystian: Przecież teoretycznie nie dzieli się przez 0
19 lut 18:41
yyhy: tam jest 0 PLUS to też wazne...
no bo zblizasz sie do zera, po dodatnich liczbach,
no takie głupoty myslowe trzeba przechodzić wyłączajac większą potęge niz w mianowniku
19 lut 18:41
Krystian: Problem w tym że my nie oznaczamy tych 0 plus lub minus.... Po prostu piszemy zero i tyle...
19 lut 18:41
yyhy: az sie boje pytać, gdzie chodzisz do szkoły...
19 lut 18:42
jakubs: | | 1 | |
0+ możesz sobie wyobrazić jako |
| |
| | jakaś baardzo duża liczba | |
| | 9 | |
stąd |
| = 9 * bardzo duża liczba |
| | | |
19 lut 18:43
Krystian: O dziwo do technikum handlowego i mam rozszerzoną matmę

Moja nauczycielka robi nam pod górkę

Ale to niby ja mam swoje sposoby na wyliczenia

Powiedziała po prostu że przez najwyższą
potęgę i koniec nie mówiła nic o oznaczaniu zero

Już nie raz mieliśmy z nią akcje że źle
tłumaczy ale to my tłumoki jesteśmy
19 lut 18:45
yyhy: haha.. wyciągaj najwiekszą mianownika!

Może i ona sie coś od ciebie nauczy
19 lut 18:50
Krystian: Zazwyczaj ja zrobię zadanie w 5 min, a jej to zajmuje pół lekcji
19 lut 18:51
Krystian: W książce mam jeszcze inny sposób rozwiązywania

W liczniku najwyższą potęgę z licznika, a w
mianowniku najwyższą potęgę z mianownika
19 lut 18:55
Krystian: | | 9 | |
Nawet mądry kalkulator mówi że |
| = ∞  Nie wiedziałem że można dzielić przez 0  |
| | 0 | |
19 lut 18:56
yyhy: Chyba sie droczysz z nami....

tam jest 0
+ któe jest tylko zapisem MYSLOWYM
19 lut 18:58
Krystian: Po co miałbym to robić?
I tak nie wiem po co to jest oznaczane, więc luz
19 lut 18:59