| 1 | ||
Punkt A(4,3 | ) jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD, którego dwa sąsiednie boki | |
| 2 |
Przez punkt A prowadzę prosta równoległą do pr o równaniu : y = x − 3
y = x + b A = ( 4, 312)
3,5 = 4 + b ⇒ b = − 0,5
y = x − 0,5
=========
Szukam punktu wspólnego prostych:
2 x − 4 y − 3 = 0
y = x − 0,5
−−−−−−−−−−
2 x − 4*( x − 0, 5) − 3 = 0
2 x − 4 x + 2 − 3 = 0
−2 x = 1
x = −0,5
y = −0,5 −0,5 = − 1
B = ( −0,5' − 1)
==========
C − punkt wspólny prostych:
2 x − 4 y − 3 = 0
y = x − 3
−−−−−−−−−−−−
2 x − 4*( x − 3) − 3 =0
2 x − 4 x + 12 − 3 = 0
2 x = 9
x = 4,5
y = 1,5
C = (4,5 ; 1,5)
===========
Teraz oblicz : I AB I i I BC I
Obwód L = 2 *I AB I + 2*I BC I