matematykaszkolna.pl
Równanie koła z parametrem - szukanie współrzędnych. Lolek: Nierówność (x−a)2+(y+a)2≤a2+4 z parametrem a∊ℛ opisuję pewną rodzinę kół. Zaznacz w układzie współrzędnych wszystkie punkty (x,y), które należą do tej rodziny. Pomocy, nie wiem jak za to się zabrać.
19 lut 16:33
kochanus_niepospolitus: rysunek to co narysowałem jest dla a=1
19 lut 16:36
Janek191: ?
19 lut 16:39
Lolek: Chyba nie o to chodzi w tym zadaniu.
19 lut 16:40
kochanus_niepospolitus: może chodzi oto jakie punkty należą do KAŻDEGO z tych kół ... bo R2 należy do tej rodziny (przynajmniej do jednego z tych kół należeć będzie dowolna para (x,y)
19 lut 16:43
Lolek: No chyba tak, tylko nie wiem z bardzo co trzeba z tym zrobić? Może jakoś rozpisać tą nierówność?
19 lut 16:46
kochanus_niepospolitus: ale jaką nierówność chcesz rozpisywać? Jest to wzór na koło i tyle ... koniec ... nic więcej tutaj nie ma co rozpisywać Pytanie brzmi: co WŁAŚCIWIE masz zrobić (co zaznaczyć) na wykresie?
19 lut 16:47
Lolek: No punkty (x,y) należące do rodziny podanej tym właśnie wzorem.
19 lut 16:49
kochanus_niepospolitus: to jest bzduuura ... do tej rodziny należy CAŁA PRZESTRZEŃ R2
19 lut 16:50
Lolek: No wybacz, ale ta brzmi dokładnie zadanie z "Arkusze Maturalne − Matematyka Poziom Rozszerzony" z Nowej Ery
19 lut 16:51
kochanus_niepospolitus: no to zaznaczasz całą przestrzeń i lecisz do następnego zadania
19 lut 16:53