zadanie optymalizacyjhne
biale_buty: Znaleźć wymiary prostopadłościanu o sumie krawędzi równej 48, którego objętość jest największa.
Wiem, że trzeba użyć ekstremów funkcji wielu zmiennych, ale nie wiem w jaki sposób dokładnie.
Czy warunkowe, czy na obszarze? Nigdy wcześniej takiego zadania nie robiłem, a niestety
trafiło się na egzaminie, egzaminu już nie poprawię, ale chciałbym przynajmniej wiedzieć jak
to należało rozwiązać.
19 lut 16:15
kochanus_niepospolitus:
o sumie krawędzi równej 48?
a może chodzi o sumę DŁUGOŚCI krawędzi równej 48?
19 lut 16:17
biale_buty: Tak, oczywiście
19 lut 16:19
Jack:

4a + 4b + 4c = 48
a + b + c = 12 −>>> a = 12 − b − c
V = a * b * c = (12−b−c)bc = 12bc − b
2c −c
2b
V = − b
2c − c
2b + 12bc
jesli nie wiemy nic (aczkolwiek obstawiam ze to szescian bedzie)
no to
pochodna po b,po c,
uklad rownan...
19 lut 16:20
biale_buty: żadnych warunków nie trzeba tworzyć, że np, a,b > x ,żeby to zadanie miało sens?
Też obstawiałem, że to sześcian, ale nie potrafiłem obliczyć.
19 lut 16:27
Jack: x? zalezy co to iks...
jedyne warunki to
a,b,c > 0
12 − b − c> 0
b+c<12
to pochodne jedziem...
{−2bc − c
2 + 12c = 0
{−b
2 − 2bc + 12b = 0
19 lut 16:34
Jack: wszystkie odp z zerami odrzucamy, bo
b i c> 0
wiec zostaje tylko
b = 4, c = 4
czyli nasz punkt P (4,4) (tam jest prawdopodobnie ekstremum)
miales wyznacznik macierzy itd?
19 lut 16:53
biale_buty: Tak, tak − miałem, na egzaminie próbowałem to robić ekstremum warunkowym (nie pamiętam jaki
warunek wymyśliłem) i mnożnikami Lagrangea, a potem hesjan obrzeżony, ale nic nie wyszło.
Dzięki za rozwiązanie, zaraz jeszcze sam to spróbuję zrobić.
19 lut 17:04