Gęstością prawdopodobieństwa, wariancje
brains: 1.
a) Dla jakiej wartośći A funkcja f(x) = Ax3, 0 <= x <= 1, jest gęstością prawdopodobieństwa?
b) Znajdź dystrybucje tej zmiennej
c) Oblicz P(X = 0,5) i P(X > 0,25)
d) Wyznacz wartość oczekiwaną tej zmiennej
2. Zmienne losowe X i Y są niezależne. Oblicz wariancje zmiennej losowej Z = 3X + 2Y jeżeli
wiadomo, że Var(X) = 5 i Var(Y) = 6.
19 lut 15:38
kochanus_niepospolitus:
wskazówka:
Jakie jest pole powierzchni pod krzywą funkcji gęstości?
Mając to, Dystrybuantę chyba policzysz ... pozostałe punkty zapewne także, prawda?
19 lut 15:45