POCHODNA
STUDENTKA: Witam wszystkich, nie wiem czy dobrze liczę proszę o sprawdzenie

Czy (cosh x)` = sinh x

?
| | ex + e−x | | ex − e−x | |
cosh x = |
| sinh x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | ex + e−x | | 1 | | 1 | | 1 | |
(cosh x)` =( |
| )` = ( |
| ex)`+ ( |
| e−x)` = |
| ex + |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(− |
| e−x) = |
| ex − |
| e−x = sinh x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 lut 14:48
kochanus_niepospolitus:
ok
19 lut 14:50
STUDENTKA: a na odwrót

(sinh x)` = cosh x
19 lut 14:50
STUDENTKA: bo voj kojarze ze tu jakas roznica była ale jak licze to wychodzi ze tak samo jest
19 lut 14:51
kochanus_niepospolitus:
oczywiście także
19 lut 14:51
kochanus_niepospolitus:
((cosh x)')' = (sinhx)' = coshx
19 lut 14:52
STUDENTKA: | | ex − e−x | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )` = ( |
| ex)`− ( |
| e−x)` = |
| ex − (− |
| e−x)` = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | ex + e−x | |
|
| ex + |
| e−x = ( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 lut 14:53
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że w postaci wykładniczej coshx i sinhx są liczbami RZECZYWISTYMI, podczas gdy sinx i
cosx są liczbami zespolonymi −−− stąd ten 'minus' się pojawiał (a konkretniej pojawiania się
i2 = −1)
19 lut 14:53
STUDENTKA: ok dzięki za pomoc
19 lut 14:54