matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obwód trójkąta
kwiatuszek :
Wysokość CD trójkąta ABC ma długość 6 i dzieli bok AB na odcinki, z których krótszy ma długość 2. Kat ACD ma miarę dwa razy mniejsza od miary kata DCB.Oblicz obwód trójkąta.
19 lut 14:45
kochanus_niepospolitus:
2
1
tg α =
=
6
3
w takim razie tg (2α) =
(
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html)
Następnie (np.) z tw Pitagorasa wyliczasz boki tegoż trójkąta i 'po sprawie'
19 lut 14:57