Matura podstawowa z drutu o długości 40 dm zbudowano dwie ramki.
Doma: Z drutu o długości 40 dm zbudowano dwie ramki. Z jednego kawałka drutu zrobiono kwadratową
ramkę o boku długości x dm, zaś z drugiego kawałka zrobiono
prostokątną ramkę, której jeden bok jest o 2 dm dłuższy od drugiego.
a) Napisz wzór funkcji F opisującej sumę pól kwadratu i prostokąta ograniczonych drucianymi
ramkami w zależności od długości boku kwadratu. Określ dziedzinę funkcji F.
b) Wykaż, że suma pól kwadratu i prostokąta będzie najmniejsza, gdy drut zostanie podzielony na
dwie równe części
19 lut 14:45
kochanus_niepospolitus:
x −−− długość boku kwadratowej ramki
40 − 4x −−−− tyle drutu zostało na prostokątną ramkę (o bokach y i y+2)
40−4x = 2y + 2(y+2) ⇔ 40 − 4x = 4y + 4 ⇔ 36 − 4x = 4y ⇔ 9 − x = y
ostatecznie: y=(9−x)
P1 = x2
P2 = y*(y+2) = (9−x)*(9−x+2) = (9−x)*(11−x)
więc:
1) f(x) = P1 + P2 = ....
2) no to szukasz wierzchołka tejże paraboli
19 lut 14:49