Wzór funkcji
gutek27: Wyznacz wzór funkcji która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę miejsc zerowych
funkcji f(x)=mx2−mx+2. Naszkicuj wykres funkcji.
Ktoś pomoże?
19 lut 14:20
kochanus_niepospolitus:
no to badasz liczbę miejsc zerowych funkcji f(x)
czyli:
1) kiedy ta funkcja nie będzie funkcją kwadratową (współczynnik a=0) czyli: m=0
Uwaga −−− wtedy jakiej postaci będzie funkcja f(x)
2) kiedy ta funkcja nie dość, że nie będzie kwadratowa (współczynnik a=0) to także będzie to
funkcja stała (czyli współczynnik b=0)
3) kiedy Δx > 0
4) kiedy Δx = 0
5) kiedy Δx < 0
Znając odpowiedzi na te pytania 'rysujesz'
19 lut 14:23
gutek27: dzięki
19 lut 14:25