Funkcja malejąca
adam18: Wykaż z definicji, że funkcja f(x)=−x
2−4x jest malejąca w zbiorze (−2,
∞).
Bardzo proszę o pomoc
19 lut 14:15
kochanus_niepospolitus:
definicja rzecze, że: x1>x2 ⇒ f(x1)<f(x2)
no to jazda:
f(x1) = −x12 − 4x1
f(x2) = −x22 − 4x2
f(x1) − f(x2) = 4(x2−x1) + (x22−x12) = 4(x2−x1) + (x2−x1)(x2+x1) < (*)
skoro x1 > x2 ; to x2−x1 <0
(*) < 4*0 + 0*(x2+x1) = 0
c.n.w.
19 lut 14:26
raczejtak: p = −2 ∉(−2,
∞) i a<o gdybyś to namalował to od razu widać
19 lut 14:27
raczejtak: no tak, to nie z definicji, sorki ;c
19 lut 14:27