zadanko maturalne
Zet: W trójkącie prostokątnym równoramiennym przyprostokątna ma długość 2+
√2, obwód tego trójkąta
wynosi ?
Proszę o wskazówkę
19 lut 14:14
kochanus_niepospolitus:
Wskazówka:
Skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa w celu wyznaczenia długości przeciwprostokątnej
19 lut 14:27
maturatobzdura: lub ze zwiazków miarowych w trójkącie 45,45,90
19 lut 14:29
kochanus_niepospolitus:
wskazówka nr 2:
zauważ, że:
a=b = 2+√2
więc: c2 = a2+b2 = 2a2
więc: c = √2a = √2*(2+√2) = ....
19 lut 14:38
Zet: dziękuje bardzo, zrobione
19 lut 14:42