Reszta z dzielenia wielomianu
ania52: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+3) jest równa 2, reszta z dzielenia W(x) przez
(x−4) wynosi (−5) a reszta z dzielenia W(x) przez (x+1) jest równa 10. Wyznacz resztę z
dzielenia W(x) przez (x+3)(x−4)(x+1).
Bardzo proszę o pomoc, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać
19 lut 12:52
Jack:
Tw. o reszcie z dzielenia wielomianu przez dwumian jest znane?
19 lut 13:05
ania52: raczej tak
19 lut 13:08
Jack:
To do dzieła! Nic więcej tu nie ma.
W(...) = ... ↔ z "Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+3) jest równa 2"
W(...) = ... ↔ z " reszta z dzielenia W(x) przez (x−4) wynosi (−5)"
W(...) = ... ↔ z "reszta z dzielenia W(x) przez (x+1) jest równa 10"
Następnie W(x)= (x+3)(x−4)(x+1)Q(x) + R(x), gdzie R(x) jest stopnia niższego niż dzielnik,
czyli R(x)=ax2+bx+c
19 lut 13:11
ania52: Oki, dzięki wielkie

teraz już rozumiem
19 lut 14:05