stereometria
gabineet: W graniastosłupie, którego podstawą jest prostokąt, poprowadzono płaszczyznę przez krawędź
podstawy dolnej i przeciwległą krawędź podstawy górnej. Otrzymany przekrój ma pole 18 cm2 i
tworzy kąt 30° z płaszczyzną podstawy. Przekątne tego przekroju tworzą kąt 60°. Oblicz
objętość graniastosłupa.
19 lut 12:27
kochanus_niepospolitus:

α = 30
o
a =
√h2+y2
a*x = 18
z tw. cosinusow wyznaczasz drugą zależność pomiędzy x i a.
ze wzoru na pole przekroju znasz już obie te niewiadome
z funkcji trygonometrycznych i tw. pitagorasa wyznacz h i y
obliczasz objętość
19 lut 15:05