iryt:

Powinowactwo o osi OX i skali k, gdzie |k|≠1 i k≠0
Obrazem dowolnego punktu płaszczyzny P(x,y) jest punkt P(x',y') gdzie
x'=x
| 1 | |
y'=k*y stąd x=x' i y= |
| y' |
| k | |
Obrazem prostej w powinowactwie jest prosta.
AB⊥AD
AB: y=ax+b
1, a≠0
Obrazy prostych :
| 1 | |
A'B' : |
| y'=ax'+b1 /*k⇔ |
| k | |
y'=a*kx'+k*b
1
| 1 | | 1 | |
A'D' : |
| y'=− |
| x'+b2 /*k |
| k | | a | |
Iloczyn wsp. kierunkowych:
| k | |
a*k*− |
| =−k2 i k2 ≠1 zatem proste A'B' i A'D' nie są prostopadłe. |
| a | |
2) własność : ( możesz to łatwo wykazać.)
Obrazem prostych równoległych są proste równoległe ,
zatem obrazem kwadratu jest równoległobok.
AB||DC to A'B'||D'C"
AD||BC to A'D'||B'C'
2) powinowactwo P
OYk
x'=kx
y'=y
Analogiczny dowód.