matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Niwymierność pierwiastka
kluseczka:
Wykaż z definicji, że liczba
√
7
jest niewymierna. Bardzo proszę o pomoc, bo próbowałam to udowadniać ale nie umiem
19 lut 12:04
ICSP:
https://www.youtube.com/watch?v=S9_lMao0fNQ&list=PLRc6a9k_z6Mns4XI3m5k9qzjo8Bv1Qt9H&index=5
− od 8 minuty zaczyna się dowód niewymierności
√
2
19 lut 12:13
kluseczka:
dziękuję, bardzo mi to pomogło
19 lut 12:42
Jack:
Można też − bardziej współcześnie − z tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych
19 lut 13:04