Oblicz całkę
tłuszczyk: Oblicz całkę
∫√1+ctg2xdx
Zamieniam ctg na cos/sin potem dodaję na górze jest 1 trygonometryczna następnie pierwiastkuje
i mi wychdzodzi:
∫1/sinx dx
Nie wiem jak dalej.
19 lut 11:22
Jerzy:
| | sinx | |
= ∫ |
| dx...i.podstaw cosx = t |
| | sin2x | |
19 lut 11:38
19 lut 12:27
tłuszczyk: Jerzy, wydaje mi się że jest to poprawna odpowiedź, całka wychodzi ujemna( po wyciagnięciu
minusa z mianownika)
zadanie jest na obliczenie długości łuku w przedziale π/3,π/2,
wynik całki to −1/2lnI(cosx−1)/(cosx+1)I (wartość bezwzględna)
logarytm z cosπ/2 wychodzi zero a minus ze wzoru na całkę oznaczoną i z wyniku całki
nieoznaczonej redukują się.
ICSP, tak, ale co dalej z tym wzorem? tam się nie da nic podstawić
19 lut 13:11
19 lut 13:13
Jerzy:
Da się tg(x/2) = t
19 lut 13:15
tłuszczyk: wtedy dt=(1/(2cos2(x/2)))dx, dx=2cos2(x/2)*dt
i nie wstawimy bo dx jest w liczniku a podstawienie poszłoby do mianownika.
Nie mogę zrobić tego t=cosx?
19 lut 13:23
Jerzy:
| | dx | |
Co za bzdury opowiadasz... |
| = dt |
| | 2cos2(x/2) | |
19 lut 13:27
19 lut 13:33