Kielbasa algebra
Marzenie z godziny wychowawcze: 2y2+xy−x2=35
Doszedlem do postaci (y−x)2+(y+x)2−x(3x−y)=35
Celem jest odnalezienie wszystkich par liczb naturalnych spelniajacych to rownanie
Cos czuje ze moj zapis smierdzi. Jakies porady?
19 lut 10:21
Marzenie z godziny wychowawcze: Aha¡¿ Buzie widze w tym tenczu! (y+x)[(y−x)+y] poprawnie rozwiazane?
19 lut 11:32
The City:
Co do zapisu − masz rację..
Pary te to: (1,4) (−1,−4) (−3,−4) (−23,−12) (−11,12)
19 lut 11:37
The City:
(nie doczytałem, że naturalne)
19 lut 11:37
Marzenie z godziny wychowawcze: Tak tak ale masz podane ze naturalne czyli bez ujemnych mozliwosci.
19 lut 11:40
The City:
Mniejsza o to...
Jak zapiszesz równanie w postaci (x+y)(x−2y)=−35 to wtedy robisz układy, np.
i wyliczasz...
19 lut 11:45
Marzenie z godziny wychowawcze: Dzieki wielkie
19 lut 12:33
The City:
19 lut 12:56