prawdopodobieństwo
jc: Rzucamy 10 razy monetą. Jakie jest prawdpopodobieństwo, że nie wypadną dwa orzełki pod rząd?
18 lut 23:24
18 lut 23:43
jc: Dla 3 rzutów mamy:
RRR, ORR ,ROR, RRO, ORO
P = 5/8
A jak jest dla 10 rzutów?
18 lut 23:50
Eta:
Zrozumiałam 2 orzełki pod rząd
(OO R................)
18 lut 23:57
jc: Nie chcemy dwóch orzełków pod rząd!
19 lut 00:04
Mariusz:
Schemat Bernoullego mógłby pomóc
Ponieważ chcemy obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego więc
| | 1024−45 | | 979 | |
P= |
| = |
| |
| | 1024 | | 1024 | |
19 lut 02:12
Mariusz:
Chociaż z drugiej strony to chyba nie jest tak
(tutaj chodzi o dwa razy pod rząd a nie dokładnie dwa razy)
19 lut 02:23
Mariusz:
Tutaj chyba tylko n−1 zdarzeń nie będzie pasować więc
19 lut 02:34
jc: Powtórzę nieco inaczej treść:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że w dzisięciu kolejnych rzutach monetą, ani razu nie pojawią
się dwa orzełki pod rząd.
19 lut 09:22