wielomian
PrzyszlyMakler: #workout 1
Dane sa wielomiany f(x) = (a−2b)x3 + 9x2 − 6x − 2, p(x) = ax + 2, q(x) = x2 + bx − 2.
Wyznacz wartości parametrów a i b dla których wielomian w(x)= p(x)*q(x) −2f(x) jest wielomianem
zerowym.
Zakładając, że żrobiłem dobrze mnożenie i odejmowanie doszedłem do postaci w(x)= x3(a−1) +
x2(ab−7) + x(2b−2a+6) − 2 = 0
I do czego to przyrównać, aby otrzymać parametry, dla których wielomian będzie wielomianem
zerowym?
18 lut 23:21
Qulka: każdy współczynnik do 0
18 lut 23:24
===:
... nie zakładam .... ja wiem, że źle wyliczyłeś
18 lut 23:25
Qulka:
a−1=0
ab−7=0
2b−2a−6=0
−2=0
i widać że coś jest nie tak
18 lut 23:25
PrzyszlyMakler: Już widzę błąd

. Zjadłem jeden nawias przy przepisywaniu. Gdy obliczę wszystko do 0 i finito?
18 lut 23:28
===:
wyraz wolny redukuje się ....sprawdź
18 lut 23:30
Qulka: tak
18 lut 23:30
Mila:
2f(x)=2*[(a−2b)x3 + 9x2 − 6x − 2]=2*(a−2b)x3+18x2−12x−4
p(x)*q(x)=(ax + 2)* (x2 + bx − 2)=ax3+abx2−2ax+2x2+2bx−4=ax3+x2(ab+2) +x(2b−2a)−4
ax3+x2(ab+2) +x(2b−2a)−4−2*(a−2b)x3−18x2+12x+4=0
x3*(a−2a+4b)+x2*(ab+2−18)+x*(2b−2a+12)=0
−a+4b=0
ab−16=0
−2a+2b=−12
=========
a=8, b=2
18 lut 23:45