Nikotencław: proszę o pomoc
![emotikonka]()
Działka ma kształt kwadratu o boku długości 17,5 m, druga działka ma kształt prostokąta o
bokach 15,1m i 19,9m.
a) ile siatki potrzeba na ogrodzenie każdej działki
![emotikonka]()
b) pole której działki jest większe i o ile wieksze
30 paź 22:06
Swistak:
ogrodzenie kwadratowej Ob= 4* 17,5= oblicz Ob( czyli obwód)
prostokątnej Ob = 2*15,1 + 2* 19,9 =
pole kwadratowej P= 17,5*17,5=
pole prostokątnej S= 15,1*19,9 =
później oblicz
P - S =
30 paź 22:16
Nikotenclaw: Dzięki Świstak!
30 paź 22:20
doris:
a)
ogrodzenie działki kwadratowej: Obw1 = 4*17,5 = 70 [m]
ogrodzenie działki prostokątnej: Obw2 = 2*15,1 + 2*19,9 = 30,2 + 39,8 = 70 [m]
Odp. Na ogrodzenie działki kwadratowej jak zarówno działki prostokątnej potrzeba 70 m
siatki.
b)
pole działki kwadratowej: P1 = 17,5*17,5 = 306,25 [ m2]
pole działki prostokątnej: P2 = 15,1*19,9 = 300,49 [m2]
Odp. Większe jest pole działki kwadratowej.
31 paź 14:33