Przygotowanie do matury #30
The City:
Na egzaminie posadzono losowo w jednym rzędzie 10 osób, w tym dwie z jednej szkoły. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że nie siedzą one obok siebie.
Jak ja to widzę:
|Ω| = 10! //ilosc sposobow na ktore mozna ustawic 10 os
|A'| = 9 //bo skoro siedzą obok siebie to zajmują miejsca (12), (23), (34), ..., (9[10])
| | 4 | | 1 | |
.... i już dalej nie liczbę, bo P(A) ma wyjść równe |
| , a więć P(A') równe |
| , a mi |
| | 5 | | 5 | |
wychodzi lekko

mniejsze
Proszę zatem o pomoc, bo nie wiem jak to rozgryźć.. a mam jeszcze kilka stron takich zadań
Swoją drogą − czy zakłada się, że w tym rzędzie jest 10 miejsc, skoro nie informują nas o tym?
18 lut 23:03
Eta:
|Ω|=10!
A
' −−− osoby CD siedzą obok siebie
|A
'|= 2!*9*8! to |A|= 10!−2!*9*8!= 9!(10−2}= 8*9!
| | 8*9! | | 8 | | 4 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 10! | | 10 | | 5 | |
18 lut 23:08
The City:
Nie rozumiem w tym co napisałaś, skąd wzięła się wartość |A'|
18 lut 23:12
52: 2! − te osoby co obok siebie siedzą też się mogą zamienić miejscami między sobą
9 − to wiesz

8! − pozostałe osoby zmieniają miejsca między sobą
18 lut 23:14
Eta:
CDxxxxxxxx
xCDxxxxxxx
xxCDxxxxxx
xxxCDxxxxx
xxxxCDxxxx
xxxxxCDxxx
xxxxxxCDxx
xxxxxxxCDx
xxxxxxxxCD
(CD i DC) na 2! sposobów 8 innych xxxxxxxx na 8! sposobów
i (CD) jako jeden element przemieszczą sięna 9 miejscach
stąd ...|A'|= 2!*9*8!
18 lut 23:15
The City:
Teraz rozumiem

dzięki
18 lut 23:17
Eta:
18 lut 23:23
kyrtap: będę musiał się też z tego podszkolić bo teraz mam to na semestrze
19 lut 00:01
52: Rachunek prawdopodobieństwa ?
19 lut 17:10