matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz kąt nachylenia
Bąk:
Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości H=1 wynosi V=3
√
3
. Wyznacz kąt nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
18 lut 22:04
dero2005:
a
2
√
3
V =
*H = 3
√
3
12
a = 6
a
√
3
h
p
=
= 3
√
3
2
H
√
3
tgα =
=
1
h
p
3
3
α = 30
o
19 lut 09:23