całkowanie przez części
Stefan: Witam. mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze robię to zadanie?
oblicz przez podstawienie:
∫sin3x*√cosxdx = ∫√ (sin3x*√cosx)2 dx = ∫√sin6x*cosxdx
sinx=t
cosxdx=st
∫t6dt = 1/7t7 = 1/7sin7x
18 lut 21:55
Jerzy:
Całkę liczysz przez podstswienir cosx = t −sinxdx = dt
sin3x = (1−cos2x)*sinx
18 lut 22:19
Mila:
∫sin2x*√cosx*sinx dx=∫(1−cos2x)*√cosx*sinx dx=
[cosx=t, −sinx dx=dt]
=∫(1−t2)*√t *(−1)dt=
=∫(t2−1)*t1/2 dt=∫t52 dt −∫t1/2 dt=
licz
18 lut 22:24
Stefan: Czyli rozumiem, że muszę zrobić coś takiego:
−∫−sinx(1−cos2x)√cosxdx = −∫(1−t2)p[t}dt
wychodzi −∫t−t3dt
I jak to teraz policzyć?
18 lut 22:26
Stefan: Wróć.
Nie patrzeć na poprzedni post.
Dzięki wielkie.
18 lut 22:29
Stefan: jeszcze pytanie. Czy ta metoda tyczy się wszystkich tego typu przykładów?
18 lut 22:35
Mila:
Wszystko zależy od sytuacji, trzeba porozwiązywać co najmniej około 100 całek,
to nabierzesz wprawy.
18 lut 22:40
Stefan: fajnie. Za 2 dni kolokwium a jeszcze inne rzeczy trzeba poćwiczyć. życzcie mi powodzenia
18 lut 22:48
Mila:
Powodzenia, trzeba było wcześniej się zabrać do tego.
18 lut 22:57
Stefan: Dzięki
18 lut 23:07