pomocy:(
kacper98: obwód podstawy stożka jest równy 18π, a jego wysokość ma długość 12.Oblicz:
a) długość tworzącej l stożka i promień r jego podstawy
b)miarę kąta α nachylenia tworzącej l do płaszczyzny podstawy
c)miarę kąta β rozwarcia stożka
mogłby ktoś mi pomoc przy tym zadaniu? poinstruować co i jak robić bo nie wiem od czego
kompletnie zacząc...
18 lut 21:18
dero2005:

O = 2πr = 18π ⇒ r = 9
h = 12
l =
√h2 + r2 =
(2r)
2 = 2l
2 − 2l
2cosβ ⇒ cosβ =
dokończ
18 lut 21:29
kacper98: l=15
cosβ= tu mi wyszlo ze 324=450−450
18 lut 21:38
dero2005:
(2*9)
2 = 2*15
2 − 2*15
2cosβ
18 lut 21:46
dero2005:
α = 53o7'48''
β = 73o44'23''
18 lut 22:01