Wykres funkcji przesunięto o wektor u i orzymano g(x). Bardzo proszę o pomoc!
Marta: Wykres funkcji f(x)=2xx+1, gdzie x należy do R−{1}, przesunięto równolegle o wektor
u=[−2,3] i otrzymano wykres funkcji g(x). Wówczas jaka będzie jego postać?
Proszę o pobieżne wytłumaczenie.
Dziękuję
18 lut 21:14
18 lut 21:31
Marta: Tak, dokładnie
18 lut 21:38
Janek191:
x ' = x − 2 ⇒ x = x ' + 2
y ' = y + 3 ⇒ y = y ' − 3
Wstawiam za x i za y do równania
otrzymamy
| | 2*( x ' + 2) | | 2 x ' + 4 | |
y ' − 3 = |
| = |
| |
| | x ' + 2 + 1 | | x ' + 3 | |
| | 2 x ' + 4 | |
y ' = |
| + 3 |
| | x ' + 3 | |
Po opuszczeniu promów mamy
| | 2 x + 4 | |
y = g(x) = |
| + 3 |
| | x + 3 | |
======================
18 lut 21:43
Mila:
Albo tak:
g(x)=f(x+2)+3
18 lut 21:50
Janek191:
Miało być " primów "
18 lut 22:07