Równania wielomianowe
Alky: Rozwiąż równanie : 5x
3+21x
2−21x−5=0
Przekształciłem sobie to do
5(x−1)(x
2+x+1)+21x(x−1)=0
Następnie :
(x−1)(x
2+22x+6)=0
Wychodzi mi 1 rozw x=1 i jeszcze jakies 2 rozw z równania kwadratowego, jednak z tego równania
kwardatowego wychodzi delta 460 czy 2 pozostałe wyniki nie będą najładniejsze, a w
rozwiązaniach jest x∊{−5,−1/5, 1}
Może ktoś widzi błąd w tych moich przekształceniach? Ja to analizowałem ale nie mogę wykminic z
czym dałem ciała. Z góry dziękuję za pomoc
18 lut 20:48
yyhy: 5x3+21x2−21x−5
=(x−1)(x+5)(5x+1)
czyli pierwiastki to rzeczywiście 1, −5 i −1/5
18 lut 20:51
yyhy: Jak do tego dojść?
Jak już odgadłeś , ze x=1 jest pierwiastkiem to
5x
3+21x
2−21x−5=(x−1)(ax
2+bx+c)
Wymnóż i wyznacz a,b,c..
tu sie pewnie gdzieś pomyliles
Pzdr
18 lut 20:53
yyhy: Albo tak x=0
więc
−5=(0−1)*c =>c=5
itd...
18 lut 20:54
Alky: Tak, to się zgadza 1, −5 i −1/5 rzeczywiście są pierwiastkami , lecz zastanawaim się co
zrobiłem źle w metodzie grupowania, jakie przekształcenie skopałem. Ty zrobiłeś/aś to inaczej.
Wiem mniej wiecej o co chodzi, ale takie przekształcenia umiem robic tylko do równan
kwadratowych , iwc wolę swoją metodę, ale coś jest nie tak. Widzisz może błąd, bo rozpisywałem
to sobie 3 razy i za kazdym razem wychodzi mi to samo

Mogę też szukac pierwiastków na
piechotę z p i q ( p/q ) ale to głupota w takim ładnym przykładzie
18 lut 20:56
yyhy: 5(x−1)(x2+x+1)+21x(x−1)
=(x−1)[5(x2+x+1)+21x]
=(x−1)[5x2+5x+5+21x]
=(x−1)(5x2+26x+5]
18 lut 21:04
yyhy: czyli też zacząłeś dobrze!

i pierwiastki tego kwadratowego to oczywisicie −5, −1/5
18 lut 21:04
Alky: Napisałem post juz po twojej odpowiezdi nie będąc jej swiadom . Masz rację. Z równości też się
da . Pokminie jeszcze co mi nie pykło z tym grupowaniem, a ew obejdę sięsmakiem i zapieszę
jako równanie równosci wielomianów

Dzięki
18 lut 21:05
Alky: Aha, a Ty znów mnie uprzedziłeś/aś ^^ No w porządku, istotnie strzeliłem głupią gafę

Już się
poprawiam. Super
18 lut 21:06