pomoc z walcem
pakol : witam, walec...
Wysokość walca jest o 6 większa od średnicy podstawy,a pole powierzchni całkowitej jest równe
378π.Oblicz objętość walca
18 lut 20:47
Alky: h=r+3
P=πr
2*H
P=πr
2*(r+3)
Równanie kwadratowe, delta wynik
18 lut 20:50
pakol : tzn. że jak miałbym to rozwiązać bo dopiero zaczynam robić tego typu zadania i nie za bardzo
kojarzę a takie właśnie dostałem...
18 lut 20:57
Alky: Żaden problem, już rozpisuje dajm i chwilkę
18 lut 21:09
Alky: P=2πr*H
378π=2πr*(r+3) /:π
2r
2+6r−378=0
r
2+3r−189=0
Δ=9−4*(−189)=765
√Δ=3
√85
x
1=(−3−3
√85)/2
x
2=(−3+3
√85)/2
Sory pomylilem wzor na objetosc i pole i wprowadziłem Cię w błąd w 1 poscie

Tak to powinno
wyglądać. Wyszła jakaś brzydka delta, mam nadzieje ze nie popełnilem błędu rachunkowgo

Zobacz czy tak wychodzi. W kazdym razie tak się to robi więc jak juz iwesz co i jak będziesz w
stanie top powtórzyć
18 lut 21:22
pakol: dziekuje Ci, mam nadzieje ze to dobrze
18 lut 21:32
Mila:

P
c=378π
H=2r+6
P
c=2πr
2+2π*r*H
2πr
2+2π*r*(2r+6)=378π /:(2π)
r
2+2r
2+6r=189
3r
2+6r−189=0 /:3
r
2+2r−63=0, r>0
Δ=4+4*63=256
| | −2−16 | | −2+16 | |
r= |
| <0 lub r= |
| =7 |
| | 2 | | 2 | |
H=2*7+6=14+6=20
P
p=π*7
2=49π
V=49π*20=980π
============
18 lut 21:45
pakol: dzieki !
18 lut 21:55
Alky: Rzeczywiście, Mila ma racje. Jestem kretyniem , sorki

Chyba czas odłożyć matematykę na dziś
^^
18 lut 21:58
Mila:
Pomyliłeś średnicę z promieniem.
18 lut 22:42