Stozek.
Admatix: Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni..
Suma długosci wysokosci i promienia podstawy stozka jest rowna 6.Oblicz pole boczne stożka.
Wychodzi mi 9√2 nie jestem pewny tego wyniku.
z h+r=6 wyznaczam r r=6−H
Z sin30 1/2=H/l. l=2H
I to do Pitagorasa.
18 lut 20:13
Janek191:

h + r = 6 ⇒ r = 6 − h
oraz
r
2 + h
2 = l
2
( 6 − h)
2 + h
2 = 4 h
2
36 − 12 h + h
2 + h
2 = 4 h
2
2 h
2 +12 h − 36 = 0
h
2 + 6 h − 18 = 0
Δ = 36 − 4*1*(−18) = 36 + 72 = 36*3
√Δ = 6
√3
| | − 6 + 6√3 | |
h = |
| = 3√3 − 3 |
| | 2 | |
l = 2 h = 6
√3 − 6
r = 6 − (3
√3 − 3) = 9 − 3
√3
P
b = π r*l = π*( 9 −3
√3)*( 6
√3 − 6) =
18 lut 20:26