Całki
Daansa: Czy da się szybko sprawdzić mając 4 dane wyniki i całkę, który wynik należy do całki? Czy już
prościej będzie obliczyć całkę?
Umiem całki, aczkolwiek pytam bo zaoszczędziłbym czasu na egzaminie.
np.
Całka z sinx
a)cosx
b)lnx
c)1/x
18 lut 19:50
Benny: Żadna z powyższych
18 lut 19:53
Daansa: zjadłem − wiem, aleee idzie to szybko sprawdzić w bardziej rozbudowanych?
18 lut 19:56
Benny: Możesz policzyć pochodną.
18 lut 20:04
Daansa: W sensie z wyniku?

ej to jest myśl!
18 lut 20:07
Daansa: jezu jakie logiczne
18 lut 20:07
Qulka: 
ooo witam

kolejna sesja
18 lut 23:33
jakubs:
18 lut 23:35
Daansa: Quleczka, tak kolejna sesja
18 lut 23:54
Qulka: ale chyba mało matematyki teraz
19 lut 00:00
Daansa: Noo jutro ostatni egzamin i prawdopodobnie w tym semestrze już nie będę miał

Męczę szeregi
póki co
19 lut 00:01
Qulka: zauważyłam.. ale tego to już zdecydowanie i absolutnie nie lubię
19 lut 00:03
Daansa: Haha ja zaczynam lubić tylko muszę to ugryźć jakoś

A całki lubisz?
19 lut 00:09
Qulka: do całek zaczynam znów się przyzwyczajać
19 lut 00:17
jakubs: Całki są zazwyczaj proste, jest kilka schematów i tyle, mechaniczne liczenie. Przy szeregach
trzeba pomyśleć
19 lut 00:18
Daansa:

Jak ugryźć taką całkę tzn. chce wiedzieć jakie będą "granice" całkowania.
x
2+y
2= π
2
sinx=y
x=0
punkt(2,2)
0≤x≤π
sinx≤y≤

?
19 lut 01:32
Daansa: ii drugie pytanie jak ugryźć taką całkę, zapewne jest prościutka, ale jestem śpiący już

(x+y+1)
3 liczymy po y
19 lut 01:36
Daansa: w tym pierwszym pytaniu
sinx≤y≤ z
z=√pi2−x2
tak?
19 lut 01:39
Qulka: tak
19 lut 01:41
Qulka: ii x+1 to stała więc przez podstawienie
19 lut 01:41
Daansa: a tą drugą jak ugryźć?
19 lut 01:42
Daansa: Czyli...
t=x+1 dy
(t+y)3 i z tego całke liczyć?
19 lut 01:43
Qulka:
t=y+x+1
dt=dy
całka z t3
19 lut 01:46
Daansa: a gdybym miał po prostu
(x+y)
3 to identycznie nie?
a mogłabyś mi przypomnieć ten wzór na całkę
C+x dx?
to jakoś było
19 lut 01:49
Qulka: Plus zamiast gwiazdki
19 lut 01:50
Daansa: oh ok! dziękuje! Bywasz jeszcze na gg?
19 lut 01:51
Qulka: bywam
19 lut 01:56