Oblicz granicę
werter: Oblicz granicę lim n −> +∞ [n+ ( √4n2 − 2 − n2)/ (n + 3)]
Proszę o wyjaśnienia
18 lut 19:43
Janek191:
| | √4 n2 − 2 − n2 | |
an = n + |
| ? |
| | n + 3 | |
18 lut 19:45
werter: Tak
18 lut 19:50
yyhy:
zacznij od tego i dodaj
18 lut 19:52
18 lut 20:00
yyhy: | | √4n2−2+3n | | n(√4−2/n2+3) | |
= |
| = |
| |
| | n+3 | | n(1+3/n) | |
| | (√4−2/n2+3) | | √4−0+3 | |
= |
| → |
| =2+3=5 |
| | (1+3/n) | | 1 | |
18 lut 20:05
sandra: | | | |
można to zapisac z ten sposob ze |
| ? |
| | | |
18 lut 20:06
yyhy: tak wlasnie
18 lut 20:09
werter: Dzięki wielkie!
18 lut 20:13