Jw
Kladziek: Sprawdź, czy istnieje taki kąt ostry że sinα=34 i tgα=√73
18 lut 19:38
Janek191:
| √7 | | 3 | | 3 | |
| = |
| : cos α = |
| |
| 3 | | 4 | | 4 cos α | |
9 = 4
√7 cos α
tak.
18 lut 19:54
Kladziek: Dziękuję!

*
18 lut 20:01
Mariusz:
Tak tyle że ten twój cosinus nie spełnia jedynki trygonometrycznej
18 lut 20:06
Janek191:
Faktycznie
| | 9 | | 81 | | 9*7 | | 81 | | 144 | |
sin2 + cos2 = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| > 1 |
| | 16 | | 16*7 | | 16*7 | | 16*7 | | 112 | |
Odp. NIE
18 lut 20:10
Mariusz:
Na pewno ta druga funkcja to tangens ?
Może miał być cotangens
18 lut 20:35
Kladziek: napewno tg
18 lut 21:00
Mariusz:
To taki kąt nie istnieje bo znaleziony cosinus nie spełnia jedynki trygonometrycznej
Gdyby ctg miał tę wartość to kąt by istniał
18 lut 21:05
Kladziek: Ok Dziękuję!
18 lut 21:47