Ostrosłup i graniastosłup
misiek: 1.Przekątna ściany bocznej prawidłowego graniastosłupa trójkątnego ma długość 8cm, a promień
okręgu opisanego na podstawie wynosi 2√3 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej
graniastosłupa
2.W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem 30stopni. Wiedząc, że przekątna podstawy ma długość 6 √2 cm, oblicz objętość tego
ostrosłupa.
18 lut 19:16
dero2005:

R = 2
√3
k = 8
h =
√k2 − a2 = 2
√7
18 lut 21:06
dero2005:

d = 6
√2
h =
√3
18 lut 21:12
misiek: Dziękuję! Chciałem sprawdzić czy dobrze zrobiłem i miałem wszystko okej!
18 lut 21:55