dobra odpowiedź?
Kladziek: Przekątne prostokąta przecinają się pod kątem 120. Dłuższy bok prostokąta ma długośc 12. Oblicz
długość przekątnej i drugiego boku.
Wyszło mi : a=12√2 d=8√3
czy dobrze?
18 lut 19:13
Kladziek: 

?
18 lut 19:20
18 lut 19:36
sucha1632: 120°:2=60°a√3=10cm a=10√3/3=3⅓√3cm b= 10cm −−−dluzszy bok
2a=20√3/3=6⅔√3cm−−−.dl. krotszego boku
O=2(a+b)=2(10+6⅔√3)cm=20+13⅓√3cm
18 lut 19:41
Kladziek: dłuższy bok ma 12 cm.
18 lut 19:42
Kladziek: w treści jest podane
18 lut 19:42
5-latek:

Trojkat ESB to trojkat 30,60,90
Wykorzystaj jego własności i wylicz SB
DB= 2*SB (dlaczego ?
Z rysunku widać ze trojkat BSC to trojkat równoboczny
wiec dlugosc BC= BS
18 lut 19:47
Kladziek: czy moje odp sa dobre?
18 lut 19:59
5-latek: Nie wiem . Po prostu nie chce mi się liczyc tego
Sprawdz swoje odpowiedzi według tego rysunku
18 lut 20:01
5-latek: | | c√3 | |
jeśli oznaczymy BS=c to 6= |
| z tego wylicz c |
| | 2 | |
18 lut 20:06