Trójkąt
Ooo: Rozpatrujemy wszystkie trójkąty równoramienne ostrokatne wpisane w okrąg o promieniu długości
2. Wyznacz długość wysokości tego z rozpatrywanych trójkątów, którego pole jest największe ,
oraz oblicz to pole.
18 lut 19:06
Eta:

R=2
| | a | |
Z tw. sinusów w Δ ABC |
| =2R ⇒ a=2R*sinα ⇒ a=4sinα |
| | sinα | |
| | x | |
oraz w ΔADO |
| = cosα ⇒ x= 2cosα |
| | R | |
h=R+x ⇒ h= 2(1+cosα)
| | a*h | |
P(ABC)= |
| ⇒ P(α)=4sinα(1+cosα) |
| | 2 | |
i α∊(0
o,90
o) bo Δ ostrokątny z treści zadania
P
'(α)= 4cosα(1+cosα)+ 4sinα*(−sinα) = 4cosα+4cos
2α−4sin
2α
P
'(α)=0 ⇒ ...................
................................
dokończ
odp: α= 60
o więc trójkąt ABC jest równobocznym
h= 2(1+cos60
o)=............... =
3
18 lut 21:58