logarytmy
mateusz: | log1450 | |
| = |
| log1414 − log142 | |
co napisac dalej?
18 lut 18:56
18 lut 19:02
5-latek: Przepraszam
nie log142 tylko log147
18 lut 19:03
mateusz: no tak, ale jak to zapisać prościej ?
18 lut 19:03
===:
w mianowniku chyba 2 wygryzła 7
18 lut 19:04
===:
=log250=1+log225=1+2log25
18 lut 19:06
mateusz: a mógłbyś to po kolei zapisać ? nie rozumiem logarytmów
18 lut 19:10
5-latek: Czesc

Jakos wygryzła
18 lut 19:10
===:
teraz ja "pojechałem" z tą siódemką
18 lut 19:19
5-latek: log1450= log14(2*25)= log142+log1425
18 lut 19:20
18 lut 19:22
mateusz: tak, ale na ostatniej lekcji przed feriami mieliśmy na lekcji twierdzenie o zmianie podstawy
logarytmu i mamy zapisac to w najprostszej postaci logarytmu o podsatwie 14
18 lut 19:28
mateusz: pomoże ktoś?
18 lut 19:44
mateusz: ?
18 lut 19:55
5-latek: Jeśli podstawa logarytmu ma wynosic 14 to zapis tak jak w poscie 19:22
18 lut 19:58
5-latek: bez tego = log750
18 lut 19:59
===:
czego Ty jeszcze nie rozumiesz i po trosze sam sobie zaprzeczasz
| | log1450 | |
1) Jeśli masz mieć wynik z logarytmem przy podstawie 14 ... to masz |
| |
| | log147 | |
2) Po to poznajesz wzory na zmianę podstawy logarytmu aby zapisać:
18 lut 19:59
mateusz: ale potem pani rozpisywała to dalej...
| | log1450 | | log14(25*2) | |
= |
| = |
| |
| | log147 | | | |
| | log14(25*2) | |
= |
| |
| | log1414−log142 | |
i w domu mamy dokończyć
18 lut 20:08
mateusz: nikt nie pomoże?
18 lut 20:36
mateusz:
18 lut 21:23
mateusz: re
18 lut 21:39
mateusz: ..
18 lut 22:09
Qulka: a nie było w treści np: że log142=a oraz log145=b
18 lut 23:30
mateusz: nie

pani na lekcji napisała taki przykład
19 lut 18:22
mateusz: .
19 lut 21:16
mateusz: dziękuję za pomoc ...
19 lut 22:46
klmjl: log14 25
20 lut 14:47
klmjl: log14 25
20 lut 14:48
===:
...co za bzdury wypisujesz
klmjl
| | log1450 | |
dla Ciebie |
| =log 1425  ? |
| | log147 | |
20 lut 15:31
mateusz: czyli jak w końcu to zapisać?
20 lut 19:31
===:
chłopie ... strzel z czółka w ścianę ... odejdź dwa kroki ... palnij drugi raz ... jak zahuczy
to może i zaskoczy.
Obnosisz się tu z tą głupawką trzeci wieczór.
| | log1450 | |
Masz wyrażenie |
| i nic ładniejszego już tym wyrażeniem posługując się |
| | log147 | |
log
14 NIE ZROBISZ

!
Jak sam piszesz przerabialiście
wzory na zmianę podstawy logarytmu
| | log1450 | |
i właśnie po to abyś umiał zamienić |
| na log750 |
| | log147 | |
20 lut 20:52
mateusz: Dziękuję bardzo...
Na innym forum już otrzymałem interesująca mnie odpowiedź.
21 lut 09:51