Ciag
Angela: Nieskończony ciąg geometryczny spełnia warunki: a1=300, a4=12/5
. Jaka jest suma tego ciągu?
18 lut 18:21
Angela: Mam już q. Tylko nie wiem co dalej?
18 lut 18:22
kochanus (z komorki):
1) liczysz a4/a1 = .... = q3
2) nastepnie wyznaczasz q
3) sprawdzasz czy |q| < 1
4) liczysz sume ciagu geometrycznego ze wzoru
18 lut 18:23
18 lut 18:23
Angela: Tak i wychodzi 300:0,5=600 a w odp jest375
18 lut 18:35
kochanus (z komorki):
To zle wyliczylas q
18 lut 19:03
Angela: Skoro q
3=12/1500=1/125 czyli q=1/2

18 lut 19:18
5-latek: | | 1 | |
A może = |
| ? czyli q zle policzone masz |
| | 8 | |
18 lut 19:24
Angela: Fakt. Dzięki
18 lut 19:33