Całka
Paweł: Witam, mam całkę
∫tg
2(x)
Próbowałem ją rozwiązać i wyszły mi dwa inne wyniki, oba błędne, czy możecie wskazać gdzie te
błędy są, chciałbym wiedzieć, żeby nie popełniać błędów później?
http://ifotos.pl/zobacz/127548068_sesnhqn.jpg
18 lut 18:06
Paweł: Ktoś?
18 lut 18:20
Jerzy: Zamień licznik na 1 − cos2x
18 lut 18:21
Paweł: Wiem jak to zrobić, nie wiem gdzie jest błąd. Interesuje mnie błędny sposób mojego rozumowania,
nie poprawny wynik.
18 lut 18:26
Paweł: Może jednak ktoś się znajdzie
18 lut 18:36
18 lut 18:43
Mila:
2) dobrze
=tgx−x+C
arctg(tgx)=x
18 lut 18:47
Mila:
2) zmieniłeś znak z (−) na (+), ale to chyba pomyłka a nie świadoma zmiana.
18 lut 18:48
18 lut 18:57
Paweł: tak to jest pomyłka uwzględniłem ją w wolframie
18 lut 18:57
Mila:
| | 1 | |
1) masz zapisane v'= |
| , liczysz przez części , to obliczasz |
| | cos2x | |
Ten sposób nie jest najprostszy=
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | sin2x | | 1−cos2x | |
∫tg2x dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | cos2x | | cos2x | |
| | 1 | |
=∫ |
| dx−∫dx=tgx−x+C |
| | cos2x | |
18 lut 19:13
Paweł: | | −1 | | 1 | |
zrobiłem tak ponieważ ( |
| )' = |
| , dlaczego tak nie moge zrobić? |
| | cosx | | cos2x | |
18 lut 19:21
Paweł: Nie znam zawsze najszybszych sposobów, ten wydawał mi się dobry.
18 lut 19:23
Paweł: ?
18 lut 19:52
ICSP: Nie umiesz liczyć pochodnych.
18 lut 20:02
Paweł: Faktycznie, źle policzyłem, wstyd lekki.
18 lut 20:34
Mariusz:
∫tan
2(x)dx
t=tan{x}
| | cos2(x)+sin2(x) | |
dt= |
| dx |
| | cos2(x) | |
dt=(1+t
2)dx
| | t2 | | t2+1−1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dt |
| | t2+1 | | 1+t2 | |
=t−arctan(t)+C
=tgx−x+C
18 lut 20:45