monotonicznosc
Paulina: wyznacz przedzialy monotonicznosci i extrema lokalne funkcji.
| | (2x −1)(x2) − (x2 − x)2x | |
y' = |
| |
| | (x2 − 1)2 | |
y'=0
x
2 − 2x + 1 = 0
i wychodzi że x =1 z tym ze 1 nie nalezy do dziedziny, to oznacza ze nie ma przedzialow?
dziekuje za odpowiedz.
18 lut 18:03
===:
policz dobrze licznik tej pochodnej
18 lut 18:06
Paulina: | | x2 − x | |
zle napisalam y powinno byc: y= |
| |
| | x2 − 1 | |
18 lut 18:08
===:
to zrozumiałem ... pochodną zapisałaś ale źle przekształciłaś
18 lut 18:16
Paulina: a napisał bys mi jak ona ma wygladac po przeksztalceniu? bo licze i caly czas wychodzi mi to
samo
18 lut 18:20
===:
no tak ... nie zauważyłęem, że i zapisałaś źle
| | (2x−1)(x2−1)−2x(x2−x) | |
f'(x)= |
| |
| | (x2−1)2 | |
| | 2x3−x2−2x+1−2x3+2x2 | |
f'(x)= |
| |
| | (x2−1)2 | |
18 lut 18:25
===:
źle zapisałaś (przepisałaś) ale wynik ok
18 lut 18:29
Paulina: i kolejnym krokiem jest przyrownanie pochodnej do zera
x2 − 2x +1 =0
(x−1)2 =0
gdy x=1
i 1 nie nalezy do dziedziny, wiec jak obliczyc?
18 lut 18:29
===:
możesz to załatwić bez pochodnej

x≠−1 x≠1
| | x | | x+1−1 | | −1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
18 lut 18:36
===:
zjadło 1
| | −1 | |
f(x)= |
| +1 a taka funkcję znasz  |
| | x+1 | |
18 lut 18:38