Rozwiąż trójkąty
mt7: Rozwiąż trójkąt mając dane, podaj miary brakujących kątów oraz boku.
a) a=5 b=8 α=70
b) a=5 b=8 Gamma=50
c) a=5 b=8 α=30
Proszę o rozwiązanie powyższego zadania, z góry dziękuje!
18 lut 17:40
Janek191:
Tw. cosinusów.
18 lut 17:42
mt7: Mógłbys rozwiązac przyklad a)? na jego podstawie spróbowałbym coś zdziałać
18 lut 17:57
mt7: F5
18 lut 18:49
Janek191:
a = 5 b = 8 α =70o
52 = c2 + 82 − 2*8*c *cos 70o
25 = c2 + 64 − 16 c*cos 70o
c2 − 16*c*0,342 + 39 = 0
c2 − 5,472 c + 39 = 0
itd.
18 lut 19:43